talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Aanvang
Zaal open
Verwacht einde
Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Programma
MEROL

Sinds haar doorbraak in 2018 met de single ‘Lekker Met De Meiden’ staat er geen maat op zangeres en songwriter Merel Baldé, beter bekend als MEROL. In 2022 verscheen haar debuutalbum ‘Troostprijs’, vol dansbare en ultiem relateerbare meezingers. Begin dit jaar kwam ze met een nieuwe EP ‘Alles Smaakt Beter Met Prik’ waarin ze naast persoonlijke issues ook onderwerpen als de klimaatcrisis en het patriarchaat bezingt. Uiteraard met die o zo herkenbare jaren 80 synth sound. Eerlijk, empowering en sexy.

Sander Schimmelpenninck & Ingrid Robeyns

Hoe dichten we de kloof?

In zijn nieuwste boek Sander en de brug onderzoekt schrijver en ondernemer Sander Schimmelpenninck hoe we de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Nederland kunnen dichten. Groeiende kansenongelijkheid vreet aan het fundament van de samenleving en voedt maatschappelijke onrust. Maar waar blijven de frisse ideeën om er wat aan te doen? Schimmelpenninck gaat in gesprek met econoom en filosoof prof. Ingrid Robeyns (Universiteit Utrecht), bedenker van het limitarisme, een stroming die pleit voor grenzen aan rijkdom. Hoeveel ongelijkheid kan onze maatschappij verdragen?

Katinka Polderman

Masterclass beslisbomen maken

Katinka Polderman is cabaretière, zangeres én Beslisbomenmaker des Vaderlands. In mei verschijnt het boek ‘Beslisbos’, met de beste beslisbomen tot nu toe én nieuwe, nog niet eerder gepubliceerde bomen. Hierin geeft ze een overzichtelijk en kordaat antwoord op vragen als ‘Staat u in uw kracht?’, ‘In welk geologisch tijdvak bent u beland?’ en ‘Bent u wakker of bent u woke’? Om het boek te vieren geeft ze een aantal exclusieve masterclasses beslisbomen maken, óók op het Betweter Festival. Een spectaculaire powerpointpresentatie, met wijze lessen over het maken van beslisbomen, over creativiteit en de lol van jezelf verrassen. Tegendraads, origineel en nuchter, zoals je van haar gewend bent.

Sjamadriaan & Noortje van Amsterdam

Om gezond te worden en te blijven laten steeds meer mensen zich adviseren door bekend of semi-bekende mensen op social media. Deze ‘wellness influencers’ raden hun volgers aan om te vasten, pillen en poedertjes te slikken, of afslankthee te drinken. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, beter bekend als ‘Sjamadriaan’, ontkracht de ongefundeerde claims van influencers. Hij gaat in gesprek met antropoloog Noortje van Amsterdam (Universiteit Utrecht), die onderzoek doet naar de oorsprong van onze ideeën over wat een gezond lichaam is. Welke onderliggende normen voeden de huidige wellness-trend? En waarom geloven zo veel mensen in de praatjes van online gezondheidsgoeroes

Lev Avitan

Lev Avitan is spoken word artiest, filosoof en theatermaker, maar het liefst alle drie tegelijk. Met kwetsbare teksten keert hij naar binnen om vanuit daar iets te zeggen over de wereld om hem heen. Zijn werk heeft als doel herkenning, troost en een beetje heling op te roepen; in zoverre woordkunst dat kan bieden. Hij stond eerder op Lowlands en Down the Rabbit Hole, en is samen met Nabil Tkhidousset co-host van de Echtemannentakies podcast, waar ze met elkaar in gesprek gaan over thema’s waar biculturele jongens het zelden over hebben. Op het Betweter Festival zal hij begeleid worden door gitarist Yasin Genç.

Meskerem Mees

Het is 2020 als de Gentse singer-songwriter Meskerem Mees met haar dromerige debuutsingle ‘Joe’ de Vlaamse hitlijsten bestormt. Vervolgens gaat het hard. Het succes van haar debuutplaat ‘Julius’ (2021) en de EP ‘Ceasar’ (2020) reikt tot ver in Europa. Mees wint de Montreuz Jazz Award en heeft inmiddels ook een Music Move Europe Award op zak. Haar intieme luisternummers met spaarzame begeleiding laten alle ruimte voor haar fluwelen stem. Dat wordt sowieso kippenvel, in de Hertz.

Mauskovic Dance Band

Performance

“A family that plays together, stays together” zo luidt het gezegde. En dat geldt ook zeker voor de Mauskovic Dance Band. Hun sound, even kosmopolitisch als hun leden, laat zich het beste samenvatten als ritmische euforie – hun optredens als warme, lenige funky workouts. Extatische muziek voor lichaam en geest, en een tikkeltje escapistisch voor wie het nodig heeft. Een gedroomde afsluiter van het festival.

Intimate Implant

Een toekomst waar mens en technologie steeds meer versmelten komt snel dichterbij. Zo werken wetenschappers aan de ontwikkeling van regeneratieve implantaten. Kunststof implantaten van bijvoorbeeld een hartklep of meniscus die biologisch afbreekbaar zijn en de groei van nieuw weefsel stimuleren. In deze speculatieve ervaring verkennen medisch ethici Manon van Daal en Anne-Floor de Kanter (UMC Utrecht) samen met Bertrand Burgers de emotionele relatie tussen mens en machine. Hoe accepteer je een implantaat als onderdeel van jezelf? Wat betekent het om een nieuw lichaam te hebben? En hoe leven we in harmonie samen met technologie?

Boodschap op je bord!

Studio Tegenwind

‘Dino’s dachten ook dat ze tijd hadden’, ‘Make love not CO2’, ‘Liever groen dan poen’. Het is een kleine greep uit de slogans op de borden bij klimaatdemonstraties. Maar hoe zorg je dat je boodschap aankomt? Social designers Maartje de Goede en Frank Goethals gingen in gesprek met bezorgde burgers, Shell-medewerkers, wetenschappers en klimaatactivisten om erachter te komen welke protestborden de meeste invloed hebben. Op het Betweter Festival presenteren ze hun prototypes én kun jij zelf aan de slag met een protestbordboodschap die iedereen raakt. Met een beetje geluk komt jouw creatie op de Wall of fame!

Cuddle King 2000

Ongemakkelijke dates zijn eindelijk verleden tijd. Met de Cuddle King 2000 van SETUP kun je jouw sociale ongemakkelijkheid voor altijd achter je laten. Niet langer maak jij op eerste dates een slechte indruk doordat je te lang, te intens of te raar knuffelt. Met behulp van geavanceerde sensoren en algoritmen maakt de Cuddle King 2000 snel inzichtelijk hoe het is gesteld met jouw knuffeltechniek. Make every cuddle count! Want romantiek moet je niet romantiseren, maar optimaliseren.

Highfive met een niet-mens

Experiment

De mens heeft de neiging zichzelf als middelpunt van de wereld te zien. Tegelijkertijd zijn onze levens diep vervlochten met andere, niet-menselijke wezens, van dieren tot robots. Wat levert het op als we ons meer met hen verbinden? En hoe doen we dat eigenlijk? In dit experiment van het Centre for Unusual Collaborations stel jij je voor hoe het is om contact te maken met een niet-mens. Hoe voelt het om te highfiven met een spin?

Jan Broersen

Singulariteit: wordt AI onbeheersbaar slim?

Sinds ChatGPT de wereld verbaasde, valt niet meer te ontkennen dat kunstmatige intelligentie aan een indrukwekkende opmars bezig is. Algoritmes schrijven journalistieke artikelen, componeren liedjes, en helpen de overheid beslissingen nemen. Experts wijzen al langer op de mogelijkheid van singulariteit: als computers zichzelf slimmer kunnen maken, bereiken ze zonder stopknop een superintelligentie die de mens op alle vlakken overtreft. Zijn er grenzen aan de intelligentie van computers? Filosoof prof. Jan Broersen (Universiteit Utrecht) legt uit.

Herken de leugenaar

Experiment

Overmatig veel knipperen, een te starre blik, of snel wegkijken. Wie liegt, toont afwijkend gedrag, denken we vaak. Hoe herkennen we een leugenaar? Zijn er kenmerken die onomstotelijk bewijzen dat iemand liegt? In dit experiment onderzoekt computerwetenschapper dr. Ronald Poppe (Universiteit Utrecht) ons vermogen om leugenaars te herkennen. Ben jij een goede leugendetector?

Betweter Festival 2023

Science, Performance, Cinema & Experience

Geweest

Bekijk hier de aftermovie:

Het Betweter Festival is er weer! Samen met wetenschappers en kunstenaars vergroten we je wereld in tijden van blikvernauwing. We stellen de vragen die ertoe doen, voelen de tijdsgeest aan de tand, en dromen over de wereld van morgen. Hoeveel ongelijkheid kan onze maatschappij verdragen? Is de angst voor kunstmatige intelligentie terecht? En hoe veerkrachtig is de natuur?

Bekijk hieronder het blokkenschema:

We brengen een unieke mix van talks, muziek, film, interactieve installaties en live wetenschappelijk onderzoek. Met o.a. zangeres MEROL, schrijver Sander Schimmelpenninck, econoom en filosoof Ingrid Robeyns, cabaretier Katinka Polderman, wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (beter bekend als ‘Sjamadriaan’), woordkunstenaar Lev Avitan, singer-songwriter Meskerem Mees en The Mauskovic Dance Band. Plus: test hoe goed jij een leugenaar herkent en ervaar hoe het voelt om te highfiven met een niet-mens. Dat en nog veel meer!

Hou betweterfestival.nl in de gaten voor de allernieuwste programma-updates.